Asturias and Basque country, climbing and surfing on North Spain

Surfarska šola za vse po celi dolžini obale na severu Španije.
Če ste kdaj v dilemi, kam na morje in obenem v hribe, je sever Španije pravi odgovor. Lansko poletje tak čas sva z možem izbrala pot na sever, saj sva južno polovico v nekaj letih dobro spoznala in sva si želela nekaj novega.
Povsem razumem, da je daleč. Res je, daleč je iz Slovenije. Skoraj 2000km stran in še nisi dosegel najbolj zahodne točke v tej deželi, ki se dotika Atlantika.

Kar nekaj provinc prevoziš , od vstopa v državo , kjer potuješ skozi Katalonijo, nato Aragon po poti camino de Santiago, preko Navarre in tu se ustaviš v Pais Vasco (Basque country). Lahko pa izbereš drugačno pot, direkt iz Francije v Basque.

Pais Vasco

V Basque so znane plaže za surfat, kot recimo Mundaka, ki velja za naj surfarsko središče v Evropi, in za tako surfarsko plažo priporočajo imeti nekaj letnih izkušenj za surfanje. Valovi pa so ponavadi septembra. No sej ni samo ta plaža, jih je polno drugih, kjer so primerne za vse nas ostale.

V Basque country sva se precej zadržala v La Hoya ali La Leze , pri vasi Egino. Plezanje v La Hoya je bilo kar noro. Stena je visoka kar preveč in tudi preveč previsna. Dostopa pa kar 1h in nato plezaš skoraj v zimskih razmerah, pa ne mislim v snegu. Samo mraz je. Stena nikoli ne vidi sonca in še leži na 1000 nmv. No kaj več lahko razložim osebno, ker ni vodnička za take spote.  Na južni strani La Hoye so tudi stene, ki so v redu za plezat, predvsem lahke smeri so cool. Kot turistična atrakcija je ogromna jama La Leze, ki je visoka 80m in osli na parkirišču. Če boste ujeli pravi timing za robide, pa tok boljš.
Mundaka in pogled na cabo Ogono v ozadju. smeri so super.
Mundaka

cabo Ogono in igličasti gozd ob oceanu
plaža pod cabo Ogono
plažica in ljudje obrnjeni kontra od morja. Čudno.

skoraj na vrhu cabo Ogono
Bilbao
La leze in La Hoya,pri  vasici Egino.
La Hoya  grotta.
La leze, 80m.

Cantabria

Ustavila sva se tudi v zimskem plezališču Ramales de la Victoria, oldschool plezanje po rahlo previsnih dolghi platah. Super smeri in zelo priporočam, vendar je bolje pozimi. Tu sva plezala le, ker je ogromno deževalo tisti čas, kar 3 dni. Levi sektorji pa imajo ogromno lahkih  smeri, zelo lepo.
Nato je naju pot vodila skozi provinco Cantabria v Asturias. Pogledaš kakšno znametitost kot je plaža Gulpiyuri, ki je znotraj celine. Če prideš tja dopoldne, ne boš nič videl, ker ne bo vode. Popoldne pride plima in se ustvari plažica ter voda za kopat.
Ramales de la Victoria  je na poti. in v deževnih dneh je tu super za plezat. Drugače je za pozimi, nahaja se v Cantabriji.

Asturias

Asturias, kjer se čas ustavi in je odličen kraj za počitek, plezanje, treking, ležanje na prečudovitih plažah, surfanje, za uživanje odličnih bio-telečji zrezkov, vse to v še boljši družbi. Kaj naj rečem, pravi raj za odklop. Pisala sem lansko leto tudi o Picos de Europa na svojemu blogu, ki si ga lahko preberete tu : Picos de Europa
in pojdi raziskovat zeleno deželo v Asturias.
Playa Gulpiyuri
Naranjo de Bulnes - Picos de Europa.
Klemen se zabava v smeri Orbayu.
playa Xago, blizu Aviles.
Free camping Teverga in pojdi ven jest ker je the best.

Teverga
zelena pokrajina nad Tevergo

Teverga




Playa Xago



Teverga



Komentarji

  1. Dvakrat smo bili že v severni Španiji, pa še bomo šli.
    Prelepi kraji, prijazni ljudje, nobene gneče (no, razen v večjih mestih).. pa za potovanje z avtodomom super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dvakrat smo bili že v severni Španiji, pa še bomo šli.
    Prelepi kraji, prijazni ljudje, nobene gneče (no, razen v večjih mestih).. pa za potovanje z avtodomom super!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar