Camarasa in Sant llorenc de Montgai, Catalunya, Spain

postanek na poti iz Camarase proti Trempu, C-13 cesta.
Pomladanske stene v Kataloniji so za moj okus vedno pomladanske. Zakaj tako mislim. Ja verjetno, ker se mi zdi da je tej deželi zmeraj pomlad, od decembra pa do meseca maja. Saj nikoli ni prehladno in skoraj nič mokro, tu pa kdaj malce topleje in termometer skače iz +5 tja do + 25 stopnij celzija. 

Tokrat bom spustila poglavja o stenah, ki so zelo blizu Oliane in se posvetila 1 uro južneje od tam, oziroma 1,30h iz Barcelone proti zahodu v smeri Balaguer, in 5km severno od Balaguerja Google maps, zvezdice plezališč  se nahaja prelepa majhna vasica Sant llorenc de Montgai, z 80 prebivalci, tik ob reki Segre. 
Jutranji odsevi , ki sem jih spremljala kar nekaj časa, in ugotovila, da so dopoldanski, 5 minut časa med 8:30 in 9:30 je brezvetrje vsak dan.
jutranja fotografska telovadba.
Ista reka, ki teče mimo Oliane. Kok fajn. Samo pelješ se s kajakom in bi lahko potoval od stene do stene po reki. Sant Llorenc mi je prirasel k srcu. Stene so nekoliko drugačne od ostalih, sektorjev za plezat in ogromno jih je. Smeri so raznolike in mogoče ni vsaka smer super kompaktna. 

Večino težkih smeri, zlasti v sektorju Disblia so več ali manj malce obdelane-umetne. Je pa luknja vsaj do cca.15ih v senci, če koga zanima.Meni osebno so bile kar dobre smeri glede nato ,da ne plezam 8. Govorim za zdajšnji čas(april, maj), ko je sonce močnejše kot pozimi. O Sant llorencu sem pisala že in ga omenila pod photography rubriko, kaj več si lahko pogledate tam. Kar se tiče plezanja v Sant-u pa je odvisno, katero smer izbereš. Veliko izbire je in imaš od lahkih, do težkih, in tudi več-raztežajne se najdejo. Vendar je plezališče primerno za plezat, bolj pozimi od decembra pa do maja, pa nato spet jeseni. V Disbiliji cave še v mesecu maja in mogoče junij, potem pa potrebno počakati do jeseni, saj je prevroče.
Sant Llorenc de Montgai dogajanja doma in okoli hiše.

Jutranja telovadba ob reki Segre v Sant llorencu de Montgai in poskušanje fotografiranja samega sebe.

Zato se v bližini nahaja plezališče Camarasa, kjer so stene večinoma obrnjene na sever ali severozahod. Camarasa oddaljena 5km iz Sant llorenca de Montgai. Iz Camarase po cesti C-13, ob reki Noguera Pallaresa, ki izvira v Pirinejih, dolga kar 154 km in ravno tako v njeni neposredni bližini so stene kot so Collegats, Terradets in druge. Na tej reki so vodni športi zelo popularni in tudi kakšna velika mednarodna tekmovanja tudi. Za nas pa mogoče ohladitev in osvežitev po plezanju.
  • Plezanje v Camarasi: 15 sektorjev, cca.400 smeri (navrtanih jih je več), poletno plezališče, ali pa raje rečem pozno pomladansko in jesensko
  • Cingle de la Llum, kjer so rahlo previsne smeri, težavnosti tja do 8b, sonce pa pride že ob 13ih, nato počakaš in po cca.16.uri spet lahko plezaš. 
  • Sektor Kustelon la France z  nekoliko luknjičastimi smermi, ponekod tudi z večkratnimi boulderčki v smeri. Kar hard scena, in tudi všeč so mi take smeri, kjer sem švoh v njihOstre in nekoliko zlizane smeri te tu pa tam presenetijo z prvim  visoko situiranem svedru.  klip stik priporočam.
  • Nato južne in severne plate dinozavrovega rebra na nasprotni strani Sektor Creste de Conill S in N. Južne plate z ocenami do 6b objavljam za najboljše lahke vplezovalne smeri na tem koncu. Še raje rečem na svetu. Mislim, da sem že marsikje plezala in vem kaj je dobro. Pa še s 5 minutni dostopom se sektor lahko pohvali.
  • Če si pa resnično len, pa imaš željo zihrati iz avtomobilskega sedeža, pa se greš gužvat za vikend po zlizanih 5-kah v sektor  Marcant Estil. No včasih je gužva dobrodošla za ˝samske plezalce˝ ali pa preprosto kar tako druženje in pivičko.
  • Sektor La Selva, ki je najbolj odročen pa ponuja mir, vetrič in rahlo previsne šalčaste smeri.
Camaraso ob sončnem zahodu, zadaj levo pa sektor Creste de Conill.
Creste de Conill South in North.

V Camarasi je ena pekarna, en market, bar in farmacija.
Svedri v Camarasi zgledajo neako takole. Malce heca.
Obiskala sva tudi ostala plezališča kot so Alos de Balguer, Terradets, Vilanova de Meia, Ager. in mogoče še kaj. Te pa se nahajajo zelo blizu in mislim da lahko vse obvoziš v manj kot 150km krogu, kar je super, da imaš veliko izbiro plezališč in trad sten na kupu. Našla sem super stran čisto slučajno, z opisom in skicami za multi pitch itd: Plezanje po Španiji

Alos de Balaguer
Alos de Balaguer, sektor.....

Komentarji