Kam plezat in po sončne žarke? Donde el sol y la escalada para mí. En Cataluña, el Coll de Nargó.

lokalni patrioti te z veseljem sprejmejo medse.
Po dolgoletnih izkušnjah in veliko prevoženih kilometrih se vedno znova in znova navdušujeva nad prečudovito raznoliko naravo Alt Urgell. Tokrat gremo v najin bodoči dom Coll de Nargo. Vasica se nahaja v osrčju Pirenejev, njena nadmorska višina meri slabih 700 metrov in njena ravno pravšnja majhnost naju iz leta v leto privabljala k sebi. Sama vasica je skromna z eno glavno cesto, ki se vzpenja na prelaz Boixols (L511), cesta primerna za vožnjo s kolesom ali motorjem. 
Stena Coll de Nargo je super solid in prijazna za vplezavanje. Sonček te greje in plezanje traja 60 metrov.
plezališče Coll de Nargo, več kot 200 smeri od 4+ do 8b in tudi več, stolpi so zelo zabavni in malce old school.
Coll de Nargo; Majhne ozke kamnite ulice so lepo zvite v labirint in te vodijo na razgledno točko, od koder lahko opazuješ ostenje Figols (super poletna destinacija in veliko multi pitch smeri) ter pogled na glavno cesto C-14, ki vodi v Andorro (30min) ali Targassonne(1,28h). Zakaj je nama tu všeč? Pridite in se sami prepričajte. 


ja, nikoli ne gre po tleh...
Razgledna točka iz vasi Coll de Nargo.

projekt iskanja hiše za nas in vas.
In tako se je začela razvijati ideja o življenju tu in deliti avanture z vami in vam razkazati ta čudoviti kraj, ki ga nikoli ne zmanjka. Zato sva se lotila že kar nekaj let nazaj z iskanjem hiš, ruševin, in podobnih bivalnih površin za našo lepo destinacijo. Po kar nekaj ogledanih hiš in lokacij sva nekako se poistovetila in sva se navdušila nad kmetijo (bivša) z dovolj veliko zemlje za vrt ter naravnim velikim tolmunom, ki je oddaljen 100metrov. Kako pa se vam zdi? Bi prišli sem na oddih?

Prva Klemenova izbira je bila hiša z balvanom  s plezališčem Coll de Nargo v ozadju. za moj okus je bila preveč sončna.
Hiša za nas, kmetija s tolmunom. Ta hiše je nama obema všeč. Kaj pa vam?





Stena, tolmun s tekočo vodo v prečudoviti naravi. Kaj še češ boljšega? voda  se nahaja 100 metrov od hiše.
Coll de Nargo.
Kar nekaj časa raziskujeva to območje in ugotavljava, da je kraj, kjer želim biti. Nekaj zanimivosti, ki sva jih odkrila so, da se najboljša plezališča nahajajo ravno ob reki Segre, ki izvira v francoskih Pirenejih in poteka skoraj mimo Targassonne (super boulder plac), nato reka Segre teče po Katalonski deželi, ob plezališčih Tres Ponts, Figols, Coll de Nargo, Oliana, Camarasa, Santa Linya, Sant llorenc de Montgai, Alos de Balaguer in še marsikatera stena, ki se skriva ob prečudoviti reki Segre.



C-14 in reka Segre. Iz Oliane.
Reka Segre je dolga 910km in se izliva v reko Ebro pri Lliedi, nato pa v sredozemsko morje. Na začetku je reka ozka in iz Google Earth zgleda, da jo izkoriščajo za namakanje njiv in za zajezene kopalne jezerčke še v francoskih Pirenejih, nato pri prestopu čez mejo pa jo izkoriščajo za hotelske oskrbe kot so bazeni in drugo. Reka je čista in ozka vse do Organye, nato pa se dolina postrmi in se začnejo stene za nas zanimive. Reka se sicer razširi in poveča, ter jo v nekaj odsekih zajezijo, nato pa sledijo elektrarne na širokih odsekih in tudi nekaj naselij ter sten. Bo potrebno raziskati natancneje. 

In spet sva dobila noro in novo idejo. Reka Segre, ki ponuja veliko čudovitih športnih aktivnosti, ki bi jih združili in vse to strnili v film, ki bi s tem tudi spodbudili za povečanja turizma na področju Katalonije, v ozaveščenost za ohranjanje narave in reke. Prikazali bi možne vodne športe, kot so ribolov, base jump iz Figolsa, jadralno padalstvo, plezanje, planinarjenje, mogoče se najde tudi jama, kolesarjenje in sprostitev v naravi. Ideja je le začetek, pa vendar skupaj lahko ustvarimo veliko več in bi sigurno potrebovali izdelati načrt in celoletni plan, da lahko vse to zajamemo. Zanimivo....


Canalles, stena Collars. Levo so 6ke in desni del tudi do 7c+ in 200metrov. Vse navrtano.
2.točka ob reki Segre je na začetku doline, kjer se stene vzpenjajo. Tu se nahaja plezališče Tres Ponts, tik ob reki. Plezališče primerno za pomlad, jesen in v največji meri za  poletje. 

3. točka: Nekaj kilometrov južneje pa se že nahaja bolj amaterjem prijazna destinacija Coll de Nargo. To pa je kraj, kjer imaš vse. Stene, hribe, mir, borovce, rožmarin, lepe potke in veliko luno.

Vasica Coll de Nargo, ki šteje slabih 600 prebivalcev.
Coll de Nargo in levo zadaj je Figols.
Na drugi strani doline se nahaja stena Figols, ki ima več ali manj steno obrnjeno na sever, zahod in severozahod. Stena ima tako frikotu prijazne smeri in tudi za alpije se najde kar precej. Jeseni pa sva obiskala dolino, ki pelje v notranjost, proti plezališču Perles(100 smeri do 9a). In ne dolgo nazaj sva v dolini Canalles, ki je zraven Perlesa, plezala čudovito navrtano multi pitch smer 6b, 200m. In poleg nje pa je toliko sten, da lahko samo sanjaš.... In najbolje pa je to, da so smeri navrtane.  
Stena v dolini Canalless, 5 km iz Coll de Nargo.
Canalles. Plate navrtane, tudi desni del s kapniki. 
Canalles stene.Never ending story.
Canalles, sektor s težjimi smeri, tudi 9?.
Canalles, potreben bo ogled te stene.
4. točka se zadržimo v Oliani, ki je verjetno najboljša stena z največ najtežjimi smermi na Svetu. Kako lahko še drugače rečem, Kraljica med stenami definitivno. Tu se začne borba in zmeraj je. O Oliani lahko povem s fotkami spodaj in komentarji. Drugače pa priporočam obisk te stene. Saj ni samo Oliana. Poleg nje je še Roc Rumbau nad njo z 200 metrskimi smermi in levo od nje pa Sant Honorat s konglomeratistimi stožci. Skratka vredno obiska in plezanje vseh teh sten.
Žareča Oliana sredi noči, ki ti jemlje sapo. Nad njo se dviga 200metrska stena Roc Rumbau, toplo priporočam.
Lindsey, Joe's Kinder punca se je vpisala v 8th club.
Jessica v Oliani med decembrskimi počitnicami. Uspešna v smeri Mind Control, 8c+
Nizozemski plezalček v 7a+ kapniku v Oliani. Včasih je tudi tukaj malce slabše vreme. Vendar le za kakšen dan. 
Dobro jutro Oliana.
Projekt Joemama 9a+ je to zimo zasvojila tako mojega moža kot največjo plezalno zvezdo Chris Sharmo. Meni je pravi užitek ju gledat in spremljat pri vsakem napredku v smeri. Tu opaziš, kaj pomeni no fear, ki doseže cilj!
Največji grif je desna ˝šalca˝, pa vendar kljub temu lahko padeš iz tukaj in padec traja....30metrov.
ni ga človeka na Svetu, ki bi bolj užival v padcih kot Klemen.
Najlepše fotke so zame, kadar so momenti pristni, drzni in naravni. Klemen Bečan v projektu Joemama 9a+, ki je resnično lepa smer, vendar pa ime smeri bi lahko bilo drugačno.


Dodaj napis



Kaj pomeni vztrajnost za doseganje cilja?Vam lahko kaj več svetuje moj mož. Rezultati so zgleda očitni in resnično deluje.


Google earth fotka.


Se nadaljuje....ker je reka dolga in široka.....


Komentarji